Prăjitură cu mere, biscuiți, cremă de vanilie, caramel și ciocolată amăruie

Prăjitură cu mere, biscuiți, cremă de vanilie, caramel și ciocolată amăruie

Prăjitură cu mere, biscuiți, cremă de vanilie, caramel și ciocolată amăruie

Prăjitură cu mere, biscuiți, cremă de vanilie, caramel și ciocolată amăruie

Această prăjitură fără coacere cu biscuiți, cremă de vanilie și caramel este una dintre cele mai simple rețețe de prăjitură de casă cu mere, ușor de făcut și economică.

Timpul de preparare este relativ scurt, cel mai greu este să așteptăm să stea la frigider câteva ore sau peste noapte.

Este o prăjitură frumosă, o prăjitură ce v-a încânta cu siguranță și oaspeți.

Pentru prajitura fără coacere cu mere, biscuiți, cremă de vanilie și caramel delicioasă aveți nevoie de mere dulci, dar cu miez crocant, tare. 

Folositi biscuiți petit Beurre fără zahăr (KARELEA), fragezi. Nu aș folosi biscuiții ” Popular” pe motivul că sunt mai ieftini, pentru că in general biscuiții nu sunt produse scumpe. Aceștia sunt tari și nu au nici gust bun în comparație  cu restul biscuiților.

Ingrediente :

250 gr Biscuiți

Pentru crema de mere:

1.2 kg mere

100-120 g zahar (eu am folosit îndulcitor ștevie)

zeamă de la 1/2 lămâie

1 linguriță pudră de Scorțișoară

Pentru crema de vanilie:

500 ml lapte

semințele de la 1 păstaie de  vanilie sau 1 linguriță  pastă de vanilie/extract de vanilie

20 g faină

20 g amidon

3 gălbenușuri

80 g zahar ( eu am folosit îndulcitor ștevie)

120 g unt – min. 80% grasime

Pentru crema de caramel:

300 g zahăr ( (eu am folosit îndulcitor ștevie)

500 ml lapte rece

50 g amidon

un vârf de cuțit sare

1 plic zahăr vanilat

350 g unt moale cu min 80% grasime

Pentru decor:

2 pachete biscuiti cu ciocolată sau biscuiți normali peste care facem o glazură de ciocolată amară.

Mod de preparare :

Începem pregătirea prăjirurii cu cremele de vanilie și caramel, ce vor avea nevoie de timp de răcure mai mare.

Pentru crema de vanilie :

Am pus 400 ml lapte pe foc, la încălzit, cu semințele dintr-o păstaie  de vanilie și zahărul ( sau îndulcitor).

Într-un bol  adânc se bat ouăle, peste care se daugă făina și amidonul, și amestecăm până se omogenizează și dizolvăm totul cu 100 ml lapte. Am turnat laptele călduț peste compoziția de ouă cu făină  și amidon, am amestecat bine, apoi am turnat totul înapoi în oală și am pus oala pe aragaz la foc mic. Am amestecat foarte des, pentru ca în momentul în care începe să se îngroașe  să nu se lipească de fundul oalei. Am lăsat pe foc până când  a căpătat consistența groasă ca pentru budincă. Am luat oala de pe foc și am adăugat untul. Mixăm până am obținem  o compoziție omogenă. Punem o folie alimentară direct pe suprafața cremei (ca să impiedicăm formarea unei cruste) și o lăsam la răcit.

Pentru crema de caramel:

Mi-am cântărit laptele și amidonul. Am pus amidonul într-un castron și l-am desfacut treptat cu lapte rece folosind un tel. Am avut grijă să nu rămână cocoloașe. Am adăugat și sarea șivanilia.

Zaharul ars se prepară în cratițe cu fundul mai gros, așezate pe foc mediu sau mic. Fără apă!! Zaharul se caramelizează cel mai bine „pe sec”. Așa că am asezat zaharul în cratiță și am asteptat să înceapă să se topească. Nu se amestecă ci doar se clatină cratița. Am avut grijă să caramelizez zaharul până la brun fără însă a-l arde. Zahărul ars poate deveni amar dacă este caramelizat în exces. El nu trebuie lăsat nici prea „blond” pentru că nu are aroma specifică.

În final se poate amesteca cu o lingură de lemn însă  numai după ce tot zahărul este topit.

Am tras cratita cu zahăr ars deoparte și am turnat în ea amestecul de lapte cu amidon. Face bulbuci și se umflă! Am pus cratița din nou pe foc mic și am amestecat încet cu telul până ce a ajuns totul la fierbere și zahărul ars s-a dizolvat în lapte.

În momentul în care a ajuns la fierbere am văzut că crema dă semne de îngroșate. Am lăsat-o să dea 2-3 clocote și am stins focul. Am mutat imediat crema într-un castron rece și am acoperit-o cu folie alimentară direct la suprafață ca să nu facă pojghiță.

Pentru crema de mere:

Într-un bol foarte mare am pus apă cu zeamă de lămâie. Am spălat merele și le-am curățat de coajă, apoi le-am dat prin răzătoare cu orificii mari. Am pus pe rând merele rase în apă cu suc de lămâie pentru a împiedica oxidarea. Când am terminat de ras toate merele le-am scurs foarte bine, apoi le-am amestecat cu zahărul tos( îndulcitor) și pudra de scorțișoară. Le-am pus într-o tigaie cu pereți înalți și le-am călit  la foc mediu spre mare până  în momentul în care a scăzut  tot lichidul.

Pentru a putea scoate ușor  prăjitura  din formă am pus folie alimentară , dar puteți pune și hârtie de copt sau folie de staniol.

Prăjitură cu mere, biscuiți, cremă de vanilie, caramel și ciocolată amăruieAsamblare:

Primul strat este de discuții, aveți grijă să respectați până la final modul în care așzati biscuiți.

Peste primul strat de biscuiți am pus merele răcite (sau foarte puțin călduțe – dacă sunt calde straturile  de biscuiți se vor înmuia prea tare), iar peste acestea am aranjat încă un  rând de biscuiți respectând modelul de la bază.

Am pus crema de vanilie răcită complet peste al doilea strat de biscuiți, am nivelat-o, după care am pus crema de caramel și am nivelat uniform, apoi am aranjat al treilea strat de biscuiți Eu am ales biscuiți  cu ciocolată amară.

Am acoperit prăjitura cu o folie alimentară și am pus peste ea un fund de lemn (direct peste peste prăjitură). Greutatea acestuia va ajuta straturile să lipească  bine între ele.

Am lăsat  prăjitura în frigider până a doua zi, apoi am porționat-o urmând formele date de biscuiți.

Poftă buna!

P.S. Sper că v-am înspirat și veți  încerca rețeta !

.

Leave a Reply