“Varză a la Cluj” cu varză dulce și carne de vită

Azi vă propun să încercați o rețetă de varză a la Cluj cu carne de vita. După cum bine stim varza a la Cluj este de fapt o sarma împrăștiată ce paote fii făcută fie cu varză dulce sau murată.
Pentru rețeta noastră facem cu varză dulce:
Ingrediente:
- 1/2 varză proaspătă mare
- 1 linguriță de sare
- 3 linguri de ulei
- 400-500g carne tocată de vită
- 1 ceapa mare
- 200 g de orez
- sare, piper după gust
- paprika afumată
- 2 crenguțe de cimbru uscat
- 800 ml sos de roșii de casă
Mod de preparare:
- Curățăm și tăiem mărunt ceapa
- Curățăm varza de primele frunze, o spălăm, apoi o taiem Julien . Se freacă cu puțină sare și se lasă cateva minute. Intr-o cratiță punem 2 linguri de ulei și călim 1/2 din ceapă după care adăugăm și varza. Punem piper, paprika, cimbru uscat. Se amesteca din când în când și o lăsam să se gătească timp de 15 minute.
- Punem orezul la fiert în apă cu sare. Cand este aproape fiert, se strecoară și se lasă deoparte.
- Intr-o tigaie în puțin ulei punem la călut ceapa rămasă și adaugăm apoi carnea tocată și cimbrul uscat.
- Reveniți până când carnea își schimbă culoarea, punem piper , paprika și sare după gust.
- Se unge un vas de yena cu ulei și se adaugă un strat de varză. Se stropeste cu suc de roșii, se adaugă jumatate din carnea tocată, se pune un strat de orez, din nou un strat de varză, suc de roșii, restul de carne și restul de orez. Deasupra se pune un ultim strat de varza peste care se toarnă și restul de sos de roșii.
- Se dă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru cca 1h-1 h20.
- Am acoperit vasul 40 de minute, apoi l-am descoperit ca să se rumeneascaă la suprafață.
- Verificați și adăugați apă fiartă dacă trebuie.
Poftă bună!
Leave a Reply